Een creatieve sessie heeft als doel de collectieve denkkracht te prikkelen en daarmee tot oplossingen te komen voor een probleem. Omdat de huidige oplossingen niet werken zoals gewenst of beoogd, is het nodig om voorbij de bestaande praktijk te denken. Verbeteren en innoveren terwijl de waan van de dag mensen in hun greep houdt, is lastig. Een creatieve sessie helpt mensen om uit de waan te stappen en hun verbeeldingskracht in te zetten voor een oplossing. In dit artikel geven wij je 15 voorbeelden van creatieve aanmoedigingen en dooddoeners, om van jouw sessie een succes te maken.
Recflectie van taal: “Wat je zegt ben je zelf”
Kinderen zien de wereld haarscherp. Wordt er iets gezegd op het schoolplein? Dikke kans dat iemand terugroept: “Wat je zegt ben je zelf”. De taal die je gebruikt is een reflectie. Dit geldt ook in ons werk. Gebruiken we motiverende, inspirerende taal? Dan kunnen we gemotiveerde, geïnspireerde collega’s verwachten. Gebruiken we taal die uitnodigt om creatief te zijn? Grote kans dat collega’s met verrassende inzichten komen, een nieuwe invalshoek opperen of voortborduren op ideeën van anderen. Gebruiken we daarentegen dooddoeners in onze taal? Dan kunnen we verwachten dat discussies doodslaan, ideeën niet meer ingebracht worden en mensen zich murw voelen.
Hoe kun je Taal trainen ? Valt het wel te trainen?
Voor elk gedrag geldt: het is te veranderen. Maar alleen als er sprake is van bewustwording (je ziet wat je doet en welk effect het heeft) en motivatie (je ziet wat het je oplevert als je dingen anders doet). Door alert te zijn op hoe je zelf omgaat met ideeën en inbreng van anderen, kun je taal die niet voor je werkt steeds sneller uit je vocabulaire schrappen. En taal die wél voor je werkt bewust inzetten.
15 dooddoeners voor creativiteit
Taal die creativiteit de kop indrukt, breken een creatieve sessie. Teksten die averechts werken hebben het karakter van een dooddoener. Een dooddoener wordt ook wel een machtspreuk genoemd. Een treffend woord, omdat dooddoeners inderdaad heel machtig zijn. Ze kunnen het creatieve proces direct geweld aan doen. Het gaat vaak om argumenten die een verdere verkenning afsnijden.
Wees je bewust van het effect, als je de volgende zinnen hoort (of zegt!):
- Nee (zonder argument)
- Dat lukt nooit (punt)
- Ja maar (direct een bezwaar opwerpen)
- Dat hebben we al geprobeerd (punt)
- Leuk idee, maar niet voor ons (punt)
- (Klinkt als Nee)
- Ik zie het niet voor me (dus dan is het geen goed idee)
- We hebben het al zo druk (een idee komt altijd ergens bij)
- Dat is een te grote verandering (we willen niet veranderen)
- We hebben geen budget (punt)
- Leuk bedacht, maar het bestaat al (als het al bedacht is, is het geen goede oplossing)
- Dat is te creatief voor de directie (dus we hoeven het er niet over te hebben)
- Dat gaat hier nooit werken (punt)
- Ik denk niet dat dat gaat werken (ik ben afgehaakt)
- Dat hoort niet bij onze afdeling (einde discussie)
Dit soort teksten dragen niet bij aan creativiteit. Het ontmoedigd mensen om een open brainstorm te houden, om scenario’s te verkennen, om verschillende oplossingen naast elkaar te bekijken. Het zijn teksten die ervoor zorgen dat we vaak weer ‘terug bij af’ raken. Met een probleem, zonder oplossing. Dat we de dingen blijven doen die we al deden, zodat we krijgen wat we al kregen.
15 aanmoedigingen voor creativiteit
Creativiteit en ruimte gaan hand in hand. Een idee heeft ruimte nodig om te kunnen groeien, aan te sterken en harten te veroveren. Een idee heeft aanmoediging nodig, net als de bedenker ervan. In een creatieve sessie kun je met elkaar een taal spreken die deze ruimte in zich heeft. Ruimte om mee te denken, ruimte om de verbeeldingskracht aan het werk te zetten.
Dit soort zinnen kunnen hét verschil gaan maken:
- Jaaa!
- Ja, én (voortborduren)
- Zullen we het voor de grap eens uittekenen?
- Hoe kunnen we zorgen dat het werkt (open en verkennend)
- Wie ziet er een kans?
- Met de ervaring van toen, kan het nu wél werken
- Wie wil daar op voortborduren?
- Mag ik daar iets aan toevoegen? (co-creatie)
- Goed idee, ga er eens op door… (nodig de bedenker uit om hardop verder te denken)
- Hoe zou dat eruit kunnen zien?
- Wow! Daar had ik zelf nooit aan gedacht. Leg eens uit…
- Hoe kunnen we anderen hierin meenemen?
- Tof! Hoe zouden we dat creatief kunnen aanpakken met ons budget?
- Iedereen heeft het druk, maar ik wil het wel aanjagen (laat het idee niet verdwijnen)
- We kunnen morgen al klein starten!
Merk je het verschil in ruimte die uitgaat van bovenstaande zinnen? Het zijn zinnen die aansporen.
Wil jij expert worden in organisatievernieuwing en creativiteit?
Zodat er ruimte ontstaat voor nieuwe ideeën? Weg met die dooddoeners?
Kom dan naar Chaos in de Orde, hét werkfestival voor organisatievernieuwers. Dit festival vindt plaats op 20 november 2020. Vooraanstaande sprekers en trainers zullen je voeden met inspirerende ‘talks’ en interactieve sessies waarin je leert over organisatiecreativiteit, groepsdynamiek, projectsucces, werkvormen die innovatie en vernieuwing stimuleren en inspirerend leiderschap. Klik op de knop voor meer informatie.