Kun je in één dag van A naar Beter? In Rotterdam bewijzen ze van wel. Op 23 maart werden daar bijna 100 deelnemers een dag lang opgesloten tijdens de EduHackathon 010. MeetUp010 organiseerde de hackathon. Ze bogen zich over de vraag: Hoe creëren we het beste onderwijs van Rotterdam voor leerlingen en leerkrachten? Rachel was er bij om groepen te helpen hun ideeën om te zetten in een concreet beeld voor de pitch die zij aan het einde van de dag moesten geven. Ook maakte ze gedurende de dag een totaalplaat met een overzicht van de dag. Kijk je mee? (foto’s: Siemworks)
De deelnemers aan de hackathon gaven allemaal, ondanks de werkdruk die ze al ervaren in het onderwijs, toch hun vrije zaterdag op. Rachel deed dit ook, want hackathons? Daar is ze dol op.
Terwijl de deelnemers al voor dag en dauw opstaan om zich te melden in het Lyceum Rotterdam voor een briefing, kan Rachel thuis rustig nog even koffie drinken. Haar rol wordt pas later op de dag belangrijk voor de deelnemers.
Dus terwijl zij nog even haar stiften en papier bij elkaar verzamelt, worden intussen in Rotterdam mensen aan elkaar voorgesteld en ingedeeld in twaalf teams van acht personen. Zonder dat je elkaar kent een dag lang tot elkaar veroordeeld worden. Twaalf captains leggen hun groep de uitdaging voor: Als we tot het beste onderwijs van Rotterdam willen komen, wat zien we dan nu als grootste probleem of obstakel?
De groepen hebben na pittige discussies allemaal een probleem geformuleerd en aan elkaar gepresenteerd. Een mooi moment voor Rachel om zich even voor te stellen aan de verschillende groepen en direct even mee te luisteren hoe het gesprek zich ontvouwt. Sommige groepen houden de deur nog even dicht. Ze willen niet gestoord worden in hun gesprek. Want voor het probleem moet ook nog een oplossing komen!
De groepen hebben het er maar druk mee. Eerst moeten ze convergeren. Zoveel mogelijk verschillende oplossingen bedenken voor het probleem dat ze geformuleerd hebben. En dan het liefst voorbij de gebaande oplossingen. Want die hadden we ook zonder hackathon wel kunnen bedenken. Na de creatieve brainstormfase is het tijd om te divergeren. Uit alle ideeën wordt gefilterd welke ideeën echt als baanbrekende oplossing worden gezien.
Intussen zet Rachel in de aula het begin op van een grote plaat, waarin het verhaal van de dag visueel wordt samengevat.
Tussendoor komen mensen langs om vast een ‘boeking’ te plaatsen. Hun idee begint concreet te worden en ze kunnen wel wat hulp gebruiken om dit op een aantrekkelijke manier te presenteren aan de jury die later op de avond komt.
Geen van de groepen redt het om voor het diner hun idee al aan Rachel te presenteren. Die voelt de bui al hangen, want na het eten is er nog een klein uurtje voor de presentaties beginnen. Met twaalf groepen wordt dat een ‘Speedy Gonzalez’.
Na het eten is het rennen geblazen. Ren je rot met stiften. Op een lijstje voegen groepen toe dat ze ook geholpen willen worden. Van team grijs, naar team groen, naar team geel, naar team kobaltblauw. De teams worden door Rachel op scherp gezet. Nu is er geen tijd meer om uit te wijden. Ze kunnen hun korte pitch hiermee direct goed oefenen, want in drie minuten wil ze van A tot Z begrijpen wat het idee is. Vervolgens moet het ook in drie minuten of korter op papier staan, want de tijd dringt en team roze en felgroen willen ook nog even dat ze komt.
Dan is het plots 20.00 uur. De tijd zit erop. Bijna alle groepen zijn geweest.
Het is tijd om terug te keren naar de aula.
De eerste groepen mogen hun oplossing pitchen aan de jury. In drie minuten, geen tel langer. Nu komen de tekeningen goed van pas. Ze helpen om bij de kern te blijven en niet uit te wijden over andere zaken.
Intussen tekent Rachel in hoog tempo door. Het helpt nu dat ze de meeste verhalen al heeft gehoord. Maar ze wil natuurlijk niet dezelfde beelden gebruiken als op de posters die de deelnemers presenteren. Dus de radars draaien op volle toeren om bij te blijven en een nieuwe invalshoek te kiezen.
Als bijna alle presentaties zijn geweest is het tijd om te zorgen dat iedereen wakker blijft. De dagvoorzitter gooit er even een ‘wave’ in. Want voor de laatste groepen is het ook belangrijk dat mensen nog met enthousiasme kunnen luisteren.
Als alle groepen aan bod zijn gekomen gaat de jury in beraad. In de jury zitten directeuren, leerkrachten, een ouder en leerlingen. Het is nog knap lastig om een winnaar te kiezen. Drie keer moet de jury het beraad verlengen. In de aula worden intussen vegetarische bitterballen geserveerd en reageren bestuurders van de verschillende onderwijsinstellingen op de pitches die ze hebben gehoord.
En dan komt ook de jury terug uit het beraad. And the winner is… Team Oranje!
Dit team had een tool bedacht die leerkrachten helpt om creativiteit in de klas niet te verliezen: de gouden cirkel van creativiteit. De leerlingen in de jury waren het er unaniem over eens: de aanpak in het onderwijs mag creatiever.
Kijk, dat vond Rachel dan weer leuk om te horen. Ze werkt momenteel aan haar tweede boek over ‘leren met tekeningen’. Speciaal voor leerkrachten, die tekeningen kunnen inzetten als extra taal in de klas.
Ontvang jij ook graag 2 keer per maand een dosis inspiratie, templates en visuele en creatieve oefeningen om te leren met tekeningen? Meld je aan via onderstaande knop:
Om 22.00 uur wordt de bijeenkomst afgerond. Alles is gezegd, alles staat erop. Er wordt nog even geproost en nagepraat. Om half één is Rachel weer terug in Den Haag.
Wil je ook een keer een tekenaar inhuren om live verslag te doen van de dag? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.