a

Menu

Week van de mantelzorg

Herkenning en erkenning. Gezien en gehoord worden. Dat is voor mensen vaak belangrijker dan een beloning.

Voor mantelzorgers, die in veel gevallen niet eens weten dat ze als mantelzorger worden gezien, geldt dit zeker. Uit liefde en betrokkenheid hebben ze de zorg voor een naaste opgepakt. Zelfs als de zorgvragen toenemen en zelfzorg erbij inschiet.

Daarom organiseren veel gemeenten rond de Week van de Mantelzorg in november activiteiten. Om mantelzorg met alle mooie en lastige kanten te bespreken, om mensen erkenning te geven en toch ook te belonen voor hun belangrijke bijdrage.

In dit beeldverslag krijg je een kijkje achter de schermen van de Mantelzorg Buzz Tour die op 9 november 2018 plaatsvond in Den Haag. Georganiseerd door Stichting Werk en Mantelzorg en de Gemeente Den Haag. Rachel werd uitgenodigd om de aandacht voor mantelzorg letterlijk zichtbaar te maken in een beeldverslag.

Tekenen in een gele schoolbus

In de voorbereiding werd al duidelijk dat de omstandigheden bijzonder zouden zijn. Een Amerikaanse schoolbus zou drie verschillende locaties aandoen. In de bus werden mensen uitgenodigd om in gesprek te gaan over mantelzorg en hun ervaringen hiermee. Voor Rachel werd achterin de bus een plekje geïmproviseerd om te kunnen tekenen.

We zijn naar onze opdrachtgevers altijd zo flexibel mogelijk. Als er voldoende licht is en er is ruimte om het papier op te hangen of neer te leggen is het al snel goed.

Rachel is extra vroeg aanwezig om te zorgen dat alles klaarligt om in actie te komen als de eerste mantelzorgers de bus binnenstromen.

Ontbijten, luisteren en tekenen

In de bus staat een lekker ontbijtje klaar. Wethouder Kavita Parbhudajal, van Zorg, Jeugd en Volksgezondheid ontbijt mee. Ze heeft in haar familie zelf te maken met mantelzorg en herkent zich in de ervaringen van de gasten.

Rachel spitst haar oren en haalt de essentie uit alle verhalen die worden gedeeld.
Uit de verhalen spreekt liefde, eenzaamheid, kracht en verdriet. Deze emoties verdienen allemaal een plek op papier, zodat mensen zich kunnen herkennen in het beeldverslag.

Na de eerste gespreksronde is ook de plaat af. Rachel werkt razendsnel, zodat iedereen de tekeningen kan bewonderen, voor ze weer de bus uit gaan.

Onze tekeningen worden altijd dankbaar gefilmd en gefotografeerd. Ze spreken nu eenmaal enorm tot de verbeelding.

In de tweede ronde gaan medewerkers van Stichting Werk en Mantelzorg de straat op. Ze vragen voorbijgangers naar hun beleving van mantelzorg. Opvallend is hoeveel mensen wel voor iemand zorgen, maar geen idee hebben dat ze worden gezien als mantelzorger. Laat staan dat er mogelijkheden zijn voor respijtzorg (even ontlast worden).

Vervolgens rijdt de Buzz door. We zijn te gast bij AEGON. AEGON ontvangt de erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk’.

In de hal van het gebouw vindt een dialoog plaats aan de hand van prikkelende stellingen. Dit debat is bedoeld om medewerkers bewust te maken van de balans tussen werk en zorgtaken. Naast Aegon Nederland zijn ook  Voorall, Connexxion, Stichting Eykenburg, MN, HTM, Kone Deursystemen BV, UWV, Zorgzijn Werkt en Provincie Zuid-Holland beloond met een erkenning.

Rachel tekent weer mee. Op een nieuw bord wordt het volgende visuele verslag gemaakt. Het is best even aanpoten om in korte tijd alles samen te vatten in tekeningen.

De tekeningen worden tentoon gesteld

De tour eindigt na drie bestemmingen bij Theater De Nieuwe Regentes. Daar worden de drie platen tentoongesteld en gebruikt om het afsluitende debat over Werk en Mantelzorg aan te zwengelen. Zo worden de verhalen die de hele dag zijn gedeeld dankzij de tekeninegen deel van het gesprek.

Wil je een sfeerimpressie zien van de Mantelzorg BuzzTour?
Er is ook een video gemaakt van de dag. Deze kun je hieronder bekijken:

Wil je ook zo’n live getekend, visueel verslag van jouw bijeenkomst, hackaton, tour of andere bijzondere dag? Een visueel verslag maakt de opbrengst van deze dag extra waardevol. Zowel voor de deelnemers als de doelgroep. Neem contact met ons op via onderstaande knop of info@www.huisvanverbeelding.nl.